Glow 2015, het lichtkunstfestival in Eindhoven

Glow 2015

Ieder jaar vindt er een nieuwe editie van Glow plaats. Glow is een lichtkunstevenement dat zich afspeelt binnen en buiten het centrum van Eindhoven. Alle projecten tijdens Glow draaien om licht en vandaag ga ik jullie vertellen wat voor mij DE hoogtepunten waren van 2015! Overigens is dit het eerste jaar dat ik bij Glow ben geweest en ik moet zeggen: Het was ontzettend gaaf! Daarnaast vierde Glow dit jaar hun tiende editie en komen er gemiddeld 650.000 bezoekers op af.

Il Giardino Incantato – Luminarie De Cagna, Stadhuisplein

Il Giardino Incantato - Luminarie De CagnaIl Giardino Incantato - Luminarie De Cagna

Afgelopen jaar was Luminarie De Cagna al te vinden op het festival en omdat het dit jaar de 10e editie is, moet dit natuurlijk groots gevierd worden. En hoe kan dat nou beter dan met het lichtspektakel van De Cagna. Een show met veel gekleurd licht dat meedeint op de beat van Guus Meeuwis met Brabant. Een waanzinnig grote stellage die je mijlenver al kunt bewonderen. Zeker een plek waar je een kijkje MOET nemen.

Lithographic World, Paradijslaan

Lithographic World

Chipmachinefabrikant ASML zorgt voor een stukje spektakel tijdens Glow. Een grote 12hoek (bestaat dat?) volledig verlicht dat meedeint op een weergegeven animatie. In het weergegeven filmpje word duidelijk hoe het licht in de ASML EUV machines werkt. Een ontzettend mooi gezicht! Mocht je de voorstelling net misgelopen zijn, dan volgt er binnen 2 minuten direct een volgende show!

Kroonlichters, Anne Frank plantsoen

KroonlichtersKroonlichters

Wat is nou mooier dan kunst gemaakt door kinderen? Kroonlichters is gemaakt door maar liefst 2.500 leerlingen en 30 leerkrachten. Dit zijn maar liefst 112 klassen van 40 verschillende scholen. Een bijzonder gezicht. De Kroonlichters zijn namelijk allemaal gemaakt van gerecycled materiaal, ze bestaan namelijk allemaal uit plastic flessen! De Kroonlichters stelle een insectenhotel voor die omringt worden door zwermen van vuurvliegjes. Ook deze vliegjes zijn gemaakt van flessen in combinatie met tie rips.

Inside Out: De Kathedraal, Stadswandelpark

Inside Out: De Kathedraal GlowInside Out: De Kathedraal Glow

Dit was voor mij denk ik wel de highlight van de avond. Wanneer je de “Kathedraal” binnenloopt krijg je het gevoel alsof je iets binnenloopt wat je nog nooit hebt gezien. Er hangt een hele vredige en relaxte sfeer. Daarnaast zorgt de verlichting op de bomen echt voor een kippenvel moment. Ook zorgt de kerkelijke zang voor een kerksfeer waardoor de naam Kathedraal echt bij de plek past. Het is een kerk gemaakt doormiddel van bomen. Dit is echt waanzinnig!

Large Fire Tornado

Reuze vuurtornado GlowLarge Fire Tornado Glow

Wauw, wauw en nog eens wauw! Ik had gelezen dat ik regelmatig projecten zijn bij Glow met vuur, maar een mega grote vuur tornado had ik echt nooit verwacht. En ja hij is groot en mega mega gaaf om te zien. 36 industriële ventilatoren in een 12 meter hoge installatie zorgen ervoor dat het vuur omgetoverd wordt tot een mega vuurtornado. En ja, soms moet je er even voor wachten, maar dat is het zeker waard! Large Fire Tornado was zeker een van mijn favorieten!

Wat vond ik nou van Glow?

Glow 2015Glow 2015

Ik vond Glow super gaaf om mee te maken. Ik ben op een zondagavond geweest wat voor mij wel iets te druk was. Ook de smalle straatjes zorgde regelmatig voor een opstopping. Maar ach.. het was ontzettend gezellig en ik heb mijn ogen echt uitgekeken. Want wat was het mooi en wat waren vooral de Kathedraal en Large Fire Tornado gaaf. Ik heb heel veel respect voor al het werk wat er in deze projecten gaat zitten en volgend jaar? Volgend jaar ga ik zeker weer!

Lijkt Glow jou wat? Het lichtkunstfestival Glow is nog te bewonderen tot 14 november (a.s. zaterdag is de laatste dag!)

Foto’s zijn gemaakt door Dirk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>