Afgestudeerd, maar hoe nu verder?

afgestudeerd

Afgelopen maandag, 30 januari 2017, ben ik afgestudeerd aan de HBO Bachelor ICT & Media. Het avontuur begon allemaal 3,5 jaar geleden. Ik heb zoals je kunt zien een half jaar kunnen skippen, ik heb hiervoor namelijk de MBO niveau 4 opleiding Interactief Vormgeven afgerond op het Sint Lucas en heb hierdoor aan kunnen tonen dat ik de nodige skills al bezat voor ik aan mijn HBO opleiding begon. Maargoed, ik ben nu dus afgestudeerd, maar heb geen flauw idee wat ik nu allemaal moet regelen en moet doen. Daarnaast denk ik dat ik echt niet de enige ben met dit probleem. Met deze reden heb ik dit artikel geschreven en kunnen we elkaar een beetje helpen!

Zoek een baan die bij jouw past

Het is nog steeds heel moeilijk om te beslissen wat je nu precies wilt gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld het probleem dat ik alles leuk, inspirerend en uitdagend vind. Dat maakt het voor mij extra lastig omdat ik nu verplicht moet gaan selecteren. Daarnaast werk ik op dit moment in een omgeving die mij erg aanspreekt. Toch heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik, wanneer ik een sollicitatiegesprek aanga ik eruit moet komen met wat ik wil. Mijn belangen staan in eerste instantie voorop. Je kunt natuurlijk altijd meedenken met het bedrijf en je wensen iets of wat ombuigen, maar laat niet te veel aan jouw idealen sleutelen.

Dit wordt anders wanneer je een half jaar lang geen baan kunt vinden. Dan zul je er echt over na moeten denken om je wensen en eisen bij te stellen, in een gesprek kun je namelijk altijd nog extra activiteiten en wensen aankaarten. Sluit dus niet zomaar een bedrijf uit omdat de website er wellicht wat minder uitziet, want misschien is het bedrijf veel te druk of zijn er andere omstandigheden waardoor deze verslonst is. Kies een baan die bij jouw past!

succes

Toch nog korting scoren met jouw OV

Wanneer je afgestudeerd bent moet je ook je OV stopzetten. Dit moet je binnen 5 dagen nadat je afgestudeerd bent doen, anders heb je kans dat je een halve maand OV moet gaan betalen en dat komt al gauw neer op €93,- . Om je Studenten OV stop te zetten ga je naar de dichtstbijzijnde kaartenautomaat. Hier beëindig je jouw Studentenreisproduct.

Vervolgens kunt je ervoor kiezen om online het Dal Voordeel te bestellen of €50,- korting op een ander NS-abonnement. Dit moet je echter el binnen 3 maanden regelen, want na deze periode vervalt het aanbod. Wil je graag meer lezen over het aanbod voor ex-studenten kan kan je die hier vinden.

Doei DUO!

Wanneer je jouw diploma hebt behaald schrijven de meeste HBO’s en Universiteiten jouw automatisch uit. Toch loopt jouw studiefinanciering gewoon door, deze moet je, wanneer je niet verder gaat studeren, zelf stopzetten! Ook hierbij geldt dat dit dezelfde week nog gedaan moet worden.

Pak je moment

Zorg voor een CV die laat zien wat je in huis hebt. Ga niet voor een Word document, maar maak hem mooi op. Zorg ervoor dat jouw CV uniek is. Daarnaast kan een portfolio een goede toevoeging zijn en als ICT-er is dit uiteraard een must. Wij kunnen eigenlijk niet meer zonder, we moeten laten zien wat er mogelijk is en welke kennis we hebben. Zorg ervoor dat je met je portfolio een moment hebt dat je kunt stralen. Het is jouw ding, jouw moment en als het ware jouw kindje. Zorg er dan ook goed voor, hou hem up-to-date!

Wat zijn jouw tips voor afgestudeerden? Deel ze in de comments, maar eerst tijd voor een feestje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>