10 tips om jezelf en je huis af te koelen

verkoeling

We hebben het weken aan moeten horen, “Waar blijft de zomer nou”. Nou dames en heren.. hier is die dan! DE zomer waarbij we allemaal, zoals echte Nederlanders horen te doen, staan te klagen over hoe warm het wel niet is. Want ja.. het is warm, zo warm dat we er allemaal kapot van gaan. We vechten nog net niet om het laatste beetje koelte, maar special ook een beetje voor mij moeder (zodat wij lekker kunnen blijven laptoppen) zijn er hier een aantal tips om jezelf maar ook je huis af te laten koelen.

  1. Drink heeel heeeeel veel water. De meeste Nederlanders vinden het lekker om koffie, thee, frisdrank en alcohol te drinken (vooral tijdens de komende festivals), maar het is nog belangrijk om veel water te drinken. Klinkt inderdaad logisch, maar heel eerlijk dit is ook een beetje een reminder aan mijzelf. Ik ben een hele slechte drinken en met dit weer moet ik nog meer opletten. Een goede vervanger: (water)meloen en komkommer! Hier zit lekker veel vocht in! Pas daarnaast ook op met pittig eten, hier ga je ook meer van zweten..
  2. Verander je beddengoed. Ja ik heb er thuis zo een, een hele lieve vriend die het liefste ingerold in ons dekbed ligt. Haal het eruit en kies voor een linnen/katoenen dekbedovertrek. Hier blijf je het minste in plakken en ook ademt deze stof het meeste.
  3. Hou de gordijnen dicht. Hoe donkerder hoe beter. Deze doeken houden namelijk de warmte dicht. Mocht je geen gordijnen hebben, gebruik dan doeken of, ja heel raar misschien, dekbedovertrekken. Beter koel erbij zitten dan lopen puffen van de warmte.
  4. Hou aub je ramen en deuren dicht. Zet alleen de ramen en deuren open als het buiten koeler is dan binnen. Wat wij zelf altijd doen is s ’morgens open en zodat de zon fel begint te schijnen, hup ramen en deuren dicht! Wanneer je dan ook naar buiten loopt om even iets weg te gooien, doe dan de deur achter je dicht. Zou houdt je de koelte binnen! Zodra het buiten dan weer afkoelt gooi je alle ramen en deuren in je huis open zodat het lekker kan doorluchten. (2 ramen tegenover elkaar open is echt het beste hiervoor!)
  5. Probeer niet te veel achter je pc/laptop te zitten + TV te kijken. Mijn moeder klaagt er al heel de week over. Wij doen thuis niets liever dan achter de laptop zitten of achter de pc. Maar dames en heren, hoe komt heel veel warmte van af. Probeer daarom niet te lang erachter te zitten. Zelf begin ik pas rond een uur of 8. Zo hou je het toch in bedwang. MAAR even voor mijn moeder en om de jongens toch nog een beetje te helpen: van de TV komt ook warmte af. Ook deze daarom niet te lang aanhouden en proberen te minderen.
  6. Probeer makkelijke maaltijden te maken. Ga geen oven aanzetten en probeer de bereidingstijd zo kort mogelijk te houden. Een koude pasta salade is nu heerlijk. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, bak er dan minuten lapjes bij! Super makkelijk en lekker. Bekijk o.a. het recept “CousCous met Feta” om ideeën op te doen!
  7. Zet s’nachts de ramen open wanneer je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat het snel in je kamer afkoelt, maar zorg er wel voor dat je de ramen ook weer op tijd dicht doet. Dit i.v.m. de opkomende hitte en voor inbrekers..
  8. Trek erop uit! Nee niet een stevige wandeling, maar voor verkoeling, ga lekker naar het zwembad, gezellig en super verkoelend.
  9. Draag luchtige kleding. Hoe strakker de kleding hoe warmer het zal aanvoelen. Probeer zwart te vermijden (al sla ik natuurlijk mijn eigen advies graag af.. I <3 zwart) Probeer daarnaast je voeten niet te veel in te pakken. Hoe warmer je voeten hoe warmer jij zelf wordt.
  10. Neem een ijsje tussendoor en ga voorbereid op pad! Ijsjes zorgen voor verkoeling, zowel voor jezelf als voor je huisdieren kan een ijsje je afkoelen. Wanneer je nou weg gaat, neem dan wel een flesje water mee. Dit is ontzettend handig tijdens een file of een drukke trein reis.

Nog een bonus tipje. Voor mensen die veel last hebben van migraine zijn er schijnbaar migraine strips te koop bij de apotheek. Dit schijnt goed te werken (heb het zelf niet getest).

Ik denk dat het met deze tips wel moet lukken en dat we samen de hitte zo wel doorheen komen. Denk vooral aan jezelf, maar ook aan de andere om je heen. Vrienden, familie en ook je huisdieren.

Hebben jullie zelf ook nog goede tips om jezelf en je huis af te koelen? Zoja deel ze dan in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>